srijeda, 31. listopada 2012.

KAKO POSTUPITI KAD DOBIJETE OVRHU-KORAK PO KORAK

KAKO POSTUPITI AKO DOBIJETE OVRHU-KORAK PO KORAK


Moje skromno misljenje je da odredjenom broju ljudi,koje necu imenovati,jako odgovara da drzi sirotinju u neznanju i da je iscidi do zadnje kapi krvi,pa se podaci o tome kako postupiti kad se zaprimi ovrha daju doslovno na kapljicu.
Trebate bit maher, surfer....
 za pronac u labirintu informacija,na jednom mjestu, bas sve sto Vam nuzno treba kao informacija.
Idemo obicnim rijecnikom,svima razumljivim..od pocetka.
Ne razmisljajete kako izbjeci ovrhu,jer je mogu jednostavno izvisiti na oglasnoj ploci suda i postat ce pravovaljana,a vi cete izgubiti i najmanju mogucnost da ulozite zalbu il bar da se nekako dogovorite ili izvansudski nagodite sa tuziteljem.
Dakle primite ovrhu,procitajte je,ako niste sigurni sto tocno napraviti,ne cekajte,vec se obratite Udruzi Potrosac !!
Ako vam je dug,dakle glavnica mala,do 500 kuna,trosak nikako nesmije bit veci od same glavnice,pa se obvezno zalite na visinu troska!
Prigovor mozete napisati i sami,u par rijeci,i naglasiti da Vam je trosak veci od same glavnice,i da je u sudskoj praksi donesena odluka gdje se to odbija!
Napisite prigovor u 4 primjerka,posaljite javnom biljezniku koji je izdao ovrhu,i sve to naravno u zakonskom roku od 8 dana.
Ovrha ce se poradi zalbe odbaciti i imat cete prilike izborit se na sudskoj raspravi za bolje uvijete.
To sve pod uvjetom da ste odista duzni,ako ste odista duzni,platite glavnicu i kamate,jer na to se nemozete zaliti,nemate osnova.
Ako ste vec platili,a u medjuvremenu je stigla ovrha,pokusajte direktnim razgovorom s javnim biljeznikom rijesiti problem na zajednicko zadovoljstvo!
Kod ovrha za mjesecne racune,obveze domacinstva,zastara zastupa u roku,proteku jedne kalendarske godine,pa dobro pazite na datume.
Tad se ulaze prigovor gdje se naglasava sudu da je doslo do zastare i trazite odbacivanje ovrhe!
U svakom slucaju,ako niste sasvim sigurni sto raditi,potrazite pomoc,tko trazi i dobije!
Bila sam svjedokom slucaja gdje je stranka dugovala za HRT pristojbu za jedan mjesec,82 kn mislim,trosak ovrhe je bio 1250 kuna,trosak odvjetnika daljnih 750 kuna,blokada racuna,trosak banke oko 100 kuna..a da sve bude najgore,radilo se o racunu starom par godina,stranka se nije zalila,nije ni preuzela ovrhu,koja je izvjesena,potom,na oglasnu plocu suda,postala pravomocna,i blokirana je preko FINE!
Prestrasno al istinito,na jadu sirotinje cijeli lanac ljudi je zaradio,i niko nece odgovarati,nikog ni savijest nece peci!Poija vuk magarca!
Treba se informirati,traziti pomoc i izbjec ovakve sulude situacije,pod svaku cijenu.
Ne dozvolimo da neki besramno zaradjuju na tudjem neznanju!
TREBA ZNATI DA JE NEMOGUCE OTVORITI ZASTICENI RACUN PRIJE NEGO STE BLOKIRANI,DAKLE CIM BLOKADA ZAPOCME POJEDE VAM SVE STO IMATE,NE SAMO TRECINU PRIMANJA!TEK TAD ,ODLASKOM NA FINU MOZETE OTVORITI ZASTICENI RACUN!ZNACI PONAVLJAM,AKO STE DOPUSTILI OVRHU,NISTE SE ZALILI,BLOKIRAT CE VAM I POJEST SVA SREDSTVA A NE SAMO TRECINU!TRECINU CE UZIMATI TEK NAKON STO PO BLOKADI OTVORITE ZASTICENI RACUN!        
 
   
PROCITAJTE I CLANAK IZ SLOBODNE DALMACIJE O NOVOM OVRSNOM ZAKONU-SVE JE KORISNO ZNATI

skraćenje postupka

Novi Ovršni zakon stupa na snagu u ponedjeljak: izravna naplata dugovanja preko Fine

Novim Ovršnim zakonom, koji stupa na snagu 15. listopada, omogućava se izravna naplata novčanih tražbina putem Financijske agencije (Fina) na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presuda, rješenja ili odluke suda, a izravno će se putem Fine moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine.

Novčana potraživanja i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka, predviđa novi Ovršni zakon kojega je Sabor prihvatio na sjednici krajem rujna.

Naime, novi zakon za novčana potraživanja omogućuje izravnu naplatu putem Fine i to na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati plaće, naknade plaće ili otpremnine.

Novim je zakonom ujedno u potpunosti napušten institut javnog ovršitelja, a zadržan tradicionalni sudski model za slučajeve kada se ovrha ne može naplatiti jednostavno, izvan suda i to putem Fine.

Jedan od ciljeva novog zakona je i rasterećenje sudova, budući da je ovrha na novčanim sredstvima najčešći oblik ovrhe, a da su ovršni postupci skupi i dugotrajni.

Ovršni zakon omogućuje i izvansudsku ovrhu za naplatu neisplaćenih plaća.

Tako radnik kojemu nije isplaćena plaća obeštećenje ubuduće neće morati tražiti na sudu kroz ovršni postupak, nego će se moći izravno naplatiti putem Fine, kojoj će predočiti potvrdu o neisplati plaća. Nakon toga, poslodavac će imati 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ne uspije li to, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava.
Na jednak način naplatit će se i potraživanja utvrđena pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom, nakon koje se više neće morati pokretati poseban ovršni postupak, što je do sada bio slučaj.

Kako bi se izbjegle manipulacije sustavom, krivotvorine i dvostruke naplate zadužnica, novi je zakon predvidio umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica.

U taj će registar ući svaka buduća zadužnica, a zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kad vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar.

Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, novi zakon predviđa aktivniju ulogu ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama.

U slučajevima u kojima se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka.
Time se, kako je naglašavano, želi skratiti postupak i dodatno zaštititi dostojanstvo ovršenika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim Vas komentirajte,svaki komentar je dobrodosao!

Popularni postovi

Arhiva bloga

Love of my Life

FeedBurner FeedCount

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

metatag

Moj popis blogova

Popularni postovi

Novosti svi vrsta Headline Animator

Footer

stats

Ukupno prikaza stranice

ena linkova

desktop wallpapers
wallpapers bollywood hollywood. desktop animal wallpaper download for free and submit your wallpaper. exclusive wall download and upload service. nice desktop natural wallpaper.razmj