srijeda, 24. listopada 2012.

Novi stari trend u Hrvata-UBIJ PODUZETNIKA

sir Oliver
 Novi stari trend u Hrvata-UBIJ PODUZETNIKA


Evo Index.hr ponovno pise o nepovoljnom polozaju hrvatskih poduzetnika.


Index.hr:

Vrhunac antipoduzetničke klime u Hrvatskoj: Investitori "glavom bez obzira" bježe u Srbiju i Makedoniju

Piše: M.L.


 Vrhunac antipoduzetničke klime u Hrvatskoj: Investitori "glavom bez obzira" bježe u Srbiju i Makedoniju
Foto: Ilustracija
SVJETSKA Banka objavila je danas najnoviji "Doing Business" izvještaj, koji se prvenstveno temelji na analizi reformi vezanih uz ovrhe, trgovačke sporove, sređivanje dokumenata putem interneta i, ono što je za Hrvatsku najvažnije te ujedno vrlo poražavajuće, odnose prema poduzetnicima i mogućnost osnivanja novih poduzeća u zemljama diljem svijeta.

Svjetska banka u svom je izvješću Hrvatskoj poslala jasnu poruku - vrijeme je za promjene, pozicionirajući je na ljestvici najuspješnijih zemalja prema lakoći poslovanja u njima na 84. mjesto, odnosno za četiri mjesta niže nego protekle godine.

Poljska i Gruzija - Apsolutne miljenice Svjetske banke

Kao jedinu spomena vrijednu reformu u Hrvatskoj Svjetska banka spominje novi Linićev porezni sustav, kao i objavu liste poreznih dužnika. čime je Hrvatska u državnu blagajnu do kraja rujna "spremila" više od 90 milijuna kuna poreznog duga. Pritom je 469 dužnika izbrisano s liste "srama" jer su svoj dug podmirili u potpunosti, a riječ je o ukupnoj cifri od 44,53 milijuna kuna. Ostalih 946 poreznih obveznika svoj je dug platilo samo parcijalno, ali su izbrisani s liste jer je njihov dug temeljem izvršenih uplata postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa. Oni su u državnu blagajnu uplatili 45,95 milijuna kuna. Osim porezne reforme i novog zakona o porezu na imovinu, koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja sljedeće godine, Hrvatska nije učinila gotovo ništa, stoji u izvještaju Svjetske banke.

Kao apsolutne miljenice Svjetske banke spominju se Gruzija i Poljska, koja je vodeći svjetski reformator na području promjena vezanih uz ovrhu, sređivanje dokumenata preko interneta te trgovačke sporove. U elitnom društvu našla se i Gruzija, koja po pitanju reformi probila među prvih deset zemalja Istočne Europe.

Poduzetnike "ubija" birokracija

Za ishođenje građevinskih dozvola u Hrvatskoj u prosjeku je potrebno 317 dana, što je apsolutno najduži rok u odnosu na države OECD-a (143 dana) ili pak ostalim državama Istočne Europe i središnje Azije (226 dana).

Najviše od svega možda zabrinjava podatak da se Hrvatska po zaštiti investitora nalazi na samom dnu ljestvice Svjetske banke, odnosno na 139 mjestu od ukupno 185 zemalja. Unatoč najavama Radimira Čačića, ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade, o dolasku novog investicijskog ciklusa, ta ideja do danas nije zaživjela. Baš suprotno, spora i komplicirana birokracija tjera investitore iz Hrvatske, a oni se, prema izvješću Svjetske banke, sve više okreću investicijama u Srbiji, koja je gotovo dosegla Hrvatsku na ljestvici lakoće poslovanja.

Osnivanje tvrtki - mrcvarenje poduzetnika

Iako se na listi Svjetske banke Hrvatska, kada govorimo o lakoći osnivanja novog poduzeća, nalazi na "respektabilnom" 80. mjestu, praksa pokazuje potpuno suprotno. U izvještaju stoji kako je za provjeru dostupnosti imena za novo poduzeće potreban 1 dan, ali, kako su dosad pokazali brojni primjeri, takvi su slučajevi prije iznimka nego pravilo.

Istočna Europa "spašava" svijet -  A gdje je Hrvatska?

Područje Istočne Europe i centralne Azije Središnja banka naziva "predvodnicima svijeta". Među 10 najbolje rangiranih država, njih čak četiri se nalaze u toj regiji, a to su Srbija, Ukrajina, Uzbekistan i Kazahstan, dok Hrvatska "debelo" zaostaje i nastavlja tonuti sve dublje i dublje. Srbija je, na primjer, odskočila jer je uvela privatne ovršitelje, smanjila početnu cijenu za prodaju imovine, zabranila žalbe, uvela elektronički registar nekretnina i pokretnina na kojima postoji založno pravo te olakšala otvaranje trgovačkih društava.

Hrvatska je, među zemljama bivše Jugoslavije, zabilježila najveći pad. Srbija se uspela za čak 8 mjesta, Slovenija stagnira, a Makedonija je pala za jedno mjesto. Sve ostale države bivše Jugoslavije zabilježile su napredak. Bosna i Hercegovina uvela je elektronički sustav prijave i plaćanja socijalnih doprinosa te informatizirala trgovački registar. Crna Gora bila je kooperativnija od BiH te je zaradila pohvale upravo zbog toga što je bankama omogućila uvid u osobne podatke dužnika. Crnogorci su smanjili cijenu i proceduru ishođenja građevinskih dozvola (za što im treba 267 dana).

Makedonija je i dalje najbolje plasirana država s područja bivše Jugoslavije i nalazi se na 23. mjestu. Makedonci izdaju dozvole za 117 dana, brzo i jednostavno osnivaju poduzeća, ulagačima daju visoku sigurnost, a najveća crna točka Makedonaca brzina je davanja priključaka za struju i uvođenje novih korisnika u elektromrežu. Slovenci su 35. na listi i stagniraju, dok su Crnogorci 51. i popravili su se za šest mjesta.

KOMENTAR: 
 Ima već godina dana da ja ka papiga svakome govorin da EU Hrvatskoj ne dozvoljava privredni razvoj jer nam je naminila ulogu 'male zemlje za veliki odmor' (ovo je inače slogan njihovih marketinških stručnjaka a ne naših) za srednju klasu iz EU jer mi jemamo nezagađenu prirodu (šume, potoke, rijeke i more) i tribaju Hrvati bit uslužno osoblje u turizmu za njiovu srednju klasu. Ko god želi nešto radit i proizvodit tega se u korijenu sasiče bilo nemogučnošću dobivanja kredita bilo birokratskim zavrzlamama oko dobijanja dozvole jer ko god nešto proizvodi on i zarađuje te postaje donekle neovisan. Više takvih stvara neovisnu državu. Zato je EU odavno potkupila naše pokvarene političare koji nas prodaju donoseći sve moguće prepreke nekakvom privrednom razvoju Hrvatske idući samo na ruke veletrgovcima (Todorić i Tedeschi) koji opet potkupljuju te političare da samo donose zakone koji njima veletrgovcima odgovaraju a ostalim proizvođačima ne.Zato se svi prave ludi ča mlada inteligencija biži iz Hrvatske trbuhom za kruhom jer je inteligencija opasnost za pokvarene političare i beskrupulozne veletrgovce. Umiren od smija svaki put kada pročitam izjave političara koji govore kako je Hrvatska neovisna. Toliko smo 'neovisni' da je sav kapital u rukama stranaca i još se tučemo da in i ovo malo državnog vlasništva prodamo i tada stvarno moremo reć da smo 'neovisni' jer ništa nećemo jemat u svojem vlasništvu. Prije 1990.g smo se tužili da su nan Srbi gospodari pa smo se od njih odvojili u Domovinskom ratu. I onda nismo jemali pojma ča radit sa tom neovisnošću pa smo se brže-boje vratili starin gospodarima-Mađarima, Talijanima, Austrijancima, Njemcima i Francuzima pa umisti jednog sada imamo nekoliko gospodara. Koji smo mi glupi narod. A ko misli da su ovo sve gluposti ča pišen neka me argumentirano pobije. Ovi gornji članak pokazuje da jeman prav.



Nema komentara:

Objavi komentar

Molim Vas komentirajte,svaki komentar je dobrodosao!

Popularni postovi

Arhiva bloga

Love of my Life

FeedBurner FeedCount

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

metatag

Moj popis blogova

Popularni postovi

Novosti svi vrsta Headline Animator

Footer

stats

Ukupno prikaza stranice

ena linkova

desktop wallpapers
wallpapers bollywood hollywood. desktop animal wallpaper download for free and submit your wallpaper. exclusive wall download and upload service. nice desktop natural wallpaper.razmj