srijeda, 3. listopada 2012.

Antonija Blače se skinula-za kampanju borbe protiv raka dojke!!

Podržimo akciju za poticanje zena na samopreglede i redovne preglede!!!

Antonija Blaće
Voditeljica Antonija Blaće razodjenula se kako bi svim ženama ukazala na važnost samopregleda koji mogu spasiti život ranim otkrivanjem zloćudne bolesti
Sretna sam što mogu podržati ovu akciju, pogotovo zato što i sama znam koliko ova vrsta pomoći znači oboljelim ženama i njihovim obiteljima. Kako je i moja baka umrla od raka dojke, svjesna sam važnosti ove humanitarne akcije, ali i toga da se jedino pravodobnim otkrivanjem ove bolesti može spriječiti ono najgore. Stoga već neko vrijeme obavezno vršim samopreglede. Također jednom godišnje obavljam sistematski pregled. Premda nikada nisam ciljano išla isključivo na ultrazvuk grudi, i to ću uvesti kao redovitu praksu – ispričala nam je ambasadorica kampanje Želim svijet uz tebe, Antonija Blaće.
A upravo je i cilj ove kampanje upozoriti žene, osobito one mlađe, na redovitu kontrolu samopregledom te ultrazvuk ili mamografiju. Pogotovo zato što su, kako su pokazali rezultati ankete koju je časopis Story u suradnji s Udrugom Sve za nju! 20. rujna objavio na portalu Story.hr, žene nedovoljno informirane o ovoj bolesti. U istraživanju je sudjelovalo 896 ispitanika od kojih gotovo polovica spada u dobnu skupinu od 26 do 36, a anketu je sastavila dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije u poliklinici Eljuga, koja je i sastavila spomenuti upitnik. Ona preporučuje da se na preglede krene već u 25. godini života.
- Ne zato što u tako mladih žena očekujemo velik broj karcinoma dojke, nego da bismo utvrdili postoje li i neke dobroćudne promjene u dojkama koje u kasnijoj životnoj dobi mogu dovoditi do zabuna i pogrešnih procjena. Učestalost i način pregleda dojki ovise o tome kakvo je stanje utvrđeno kod prvog pregleda, o kakvom je tipu dojki riječ, o rizičnim čimbenicima kojima je osoba izložena… U pravilu, žene do 30. godine urednog nalaza u dojkama klinički i ultrazvučni pregled dojki mogu obavljati svake dvije do tri godine, od 30. do 40. godine svakih osam mjeseci, a nakon 40. godine  svakih šest mjeseci. Nakon 40. godine u dijagnostičku se obradu uključuje i mamografija. U slučaju potrebe, u svakoj  životnoj dobi može se učiniti i magnetska rezonancija dojki. No ona ima uske indikacije, pa treba poštovati preporuke stručnjaka koji se time bave – objasnila nam je doktorica Sušac.
Napisala: Nikolina Kunić
Fotografije: Dražen Kokorić

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim Vas komentirajte,svaki komentar je dobrodosao!

Popularni postovi

Arhiva bloga

Love of my Life

FeedBurner FeedCount

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

metatag

Moj popis blogova

Popularni postovi

Novosti svi vrsta Headline Animator

Footer

stats

Ukupno prikaza stranice

ena linkova

desktop wallpapers
wallpapers bollywood hollywood. desktop animal wallpaper download for free and submit your wallpaper. exclusive wall download and upload service. nice desktop natural wallpaper.razmj