četvrtak, 15. studenoga 2012.

Ima li ih i u Hrvatskoj? Odvratna istina o plodovima mora iz Azije

sir Oliver

Ima li ih i u Hrvatskoj?
Odvratna istina o plodovima mora iz Azije

Odvratna istina o plodovima mora iz Azije

Plodove mora iz Azije uvoze mnoge zemlje, a među njima je i Hrvatska. Zabrinjavajući su podaci koje je objavila Američka organizacija National Oceanic and Atmospheric Association - tvrde da zbog ušteda na uzgajalištima proizvodi poput lignji, kozica, hobotnica i rakova nisu niti malo sigurni za potrošače.

Koliko bi plodovi mora uvezeni iz Azije mogli biti opasni za potrošače nabolje svjedoče primjeri koje je iznio Business Insider.
Kako bi uštedjeli, tilapiju (vrsta tropske ribe) u kineskim uzgajalištima hrane svinjskim i guščjim gnojivom koje je puno salmonele.
Škampi i kozice koji se u Vijetnamu uzgajaju za američko tržište čuvaju se u ledu od vode iz slavine koja je puna bakterija, a nerijetko se prerađevine od rakova i mekušaca drže u skladištima koja uopće nisu rashlađena. Takva skladišta 'okupirana' su rojevima muha.

Opasni antibiotici


Japanci su otkrili da su kozice uvezene iz Vijetnama sadržavale prekomjerne razine antibiotika enrofloxacina. Po ovom pitanju Vijetnama nije usamljen, jer i drugi azijski uzgojavači morskih plodova koriste opasne antibiotike koji su, primjerice, zabranjeni u Americi.

Porazna je činjenica i što američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledava samo oko 2,7 posto uvezenih morskih plodova, a na toksine ih testira samo 0,1 posto. Od kontrole se nije odustalo samo zbog majka novca, već i zbog političke odluke - ne žele "razljutiti" azijske partnere!

Kada su 2009. u tri vrste ribe iz Kine otkriveni ilegalni antibiotici zabranjen je uvoz morske hrane, no obustava je bila privremena. Sudeći prema svemu navedenom, čini se da vlasti previše ne zabrinjavaju opasni morski proizvodi iz azijskih zemalja.

Danas.hr
27.10.2012.

Naravno da ovega jema i u Hrvatskoj jer nema nikakve kontrole uvoza hrane pogotovo  velikih uvoznika ka ča je Agrokor koji nam pod parolom 'Kupujmo Hrvatsko' prodaje spizu sa svih krajeva svita a najmanje je jema iz Hrvatske. A di je tu još 'Getro' pa i ovi manji a isto jaki trgovački lanci čiji se vlasnici priko noći bogate baš na uvozu spize sumnjive kvalitete koju kupe za sitniš a nama je prodaju za lipu lovu.Pri tome uništavaju domaće male dobavljače da bi građani ovisili strogo o spizi iz trgovačkih centara i njihovih samoposluga. Jadna nam majka zbog 'zaštićenih' trovača.

Popularni postovi

Love of my Life

FeedBurner FeedCount

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

metatag

Moj popis blogova

Popularni postovi

Novosti svi vrsta Headline Animator

Footer

stats

Ukupno prikaza stranice

ena linkova

desktop wallpapers
wallpapers bollywood hollywood. desktop animal wallpaper download for free and submit your wallpaper. exclusive wall download and upload service. nice desktop natural wallpaper.razmj