utorak, 25. rujna 2012.

MERYL STREEP-GLUMICA I ZENA ZA SVA VREMENA

 MERYL STREEP



NEMOGU SI POMOC A DA PONOVNO NE OBJAVIM POST O MENI OMILJENOJ GLUMICI MERYL STREEP.
podsvijesno mislim da mi sve zrele zene zelimo bar malo nalikovat ovoj vrsnoj glumici,i jos divnijoj zeni i majci.
Taj spoj njezne i odlucne zene,zene svjesne sebe i svojih kvaliteta jest svima nama izazov.
Zapitajmo se i iskreno sebi odgovorimo koja to od nas nebi zeljela bit bar malo ko ona.Mislim da nema zrele zene koja ne tezi njenom stavu o zivotu,radu i fizickom izgledu.
Divna,profinjena,njegovana zena-to je Meryl Streep!
Nisam filmski kriticar da govorim o njenom radu na filmu al meni se neobicno svidja i njen pristup glumi,i obrada likova u filmovima gdje je ostvarila znacajne uloge!
Moram priznat,ko nepopravljivo romanticna dusa,ja obozavam film Mostovi okruga medison,i odgledala sam ga neznano puno puta!
U nastavku procitajte vise o njenim uspjesnicama!



/Piše: Denis Vukoja/
MERYL STREEP-MOJ IZBOR GLUMICE BR 1


Karijere većine glumica (i glumaca) s godinama završe u slijepim ulicama te su mnogi od njih, bez obzira na to koliko sjajni bili, ulaskom u pedesete (a nerijetko i četrdesete) osuđeni na epizodne uloge, dok tek rijetki i u kasnijoj dobi igraju važne uloge. Kod glumaca je to primjerice pošlo za rukom Clintu Eastwoodu, koji sam za sebe režira i bira glavne uloge, dok je kod glumica svakako najsvjetliji primjer Meryl Streep. Jedna od najvećih glumica svih vremena jednako je aktivna i danas u 63. godini života, a u kina upravo stiže romantični Hope Springs u kojemu joj je partner Tommy Lee Jones.
Meryl Streep je definitivno jedna od najvećih, ako ne i najveća glumica koja je ikad stala pred filmske kamere, što potvrđuju brojne sjajne uloge i priznanja što ih je tijekom karijere osvojila. Ukupno 17 nominacija za Oscara (najviše u povijesti te pet nominacija više od Jacka Nicholsona i Katharine Hepburn na drugome mjestu) s čak tri osvojena kipića te 26 nominacija za Zlatni globus (opet najviše u povijesti s osam osvojenih, što je također rekord) samo su djelić tih priznanja, a Meryl je ujedno i najmlađa glumica u povijesti koja je dobila priznanje za životno postignuće Američke filmske akademije. U trenutku primanja tog priznanja 2004. godine, upravo je navršila 55 godina života i 34 godine karijere. Sve te potpuno opravdane i zaslužene nagrade dobila je zahvaljujući nastupu u 60-ak filmova i serija, u kojima je pokazala zadivljujući raspon svoga talenta tumačeći uistinu različite likove. Stoga nije jednostavno probrati njezinih pet najboljih nastupa (za najgori je to lako, jedina njezina iritantna uloga iz jednako iritantnog filma Mamma Mia), ali što se mora...

1. Sofijin izbor (1982.)

Prije ovoga naslova Meryl je odigrala nekoliko zapaženih uloga, poput sjajnoga debija u Juliji ili nastupa u hitovima Lovac na jelene i Kramer protiv Kramera (za koji je dobila svog prvog Oscara). No, ako nekome ni tada nije bilo jasno o kakvoj je glumici riječ, nakon Sofijina izbora više nije bilo mjesta sumnji da je Hollywood dobio novu glumačku legendu. U filmu je Meryl igrala glavnu junakinju koja je preživjela holokaust, no pronašla je snage i dostojanstva za nastavak normalnoga života čak i kada su je nastavili progoniti demoni iz prošlosti. Njezina je junakinja jedan od najživotnijih filmskih likova upravo zbog nevjerojatno uvjerljivog glumačkog nastupa koji ni na sekundu ne odaje da je riječ o glumi. A kad je vidite na ekranu, imate osjećaj da je Meryl posao odradila s takvom lakoćom da se Oscar za najbolju žensku ulogu čini posve logičnim. Premda snimljen na početku njezine karijere, Sofijin izbor i danas se pamti kao njezin najbolji nastup u cijeloj karijeri. Takav raspon emocija uistinu se rijetko viđa. 

2. Željezna dama (2011.)

Koliko se sjećamo, ovo je jedini film u kojemu je Meryl koristila pomoć odjela za šminke i maske jer su je morali fizički učiniti sličnom bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher. Svoj su posao majstori šminke odradili besprijekorno, ali za uvjerljivost je ipak najzaslužnija Meryl i njezin akcent, govor, geste, držanje i sve ostale sitnice koje je posudila od Željezne dame. Meryl je ovdje zbilja "pljunuta" Margaret i nama na pamet ne pada nijedna druga glumica koja bi ovo mogla izvesti ovako dobro.

3. Adaptacija (2002.)

Premda je svoju reputaciju i karijeru izgradila na ozbiljnim filmovima i karakternim ulogama, Meryl je oduvijek voljela koketirati s komedijom, no u tome žanru nije imala previše uspjeha. Štoviše, tijekom karijere imala je samo jednu krizu kada je tijekom nekoliko godina krajem osamdesetih i početkom devedesetih snimila niz komedija koje su uglavnom slabo prolazile kod publike i kritike, pa je i njezina popularnost donekle opala. No od komičnih nastupa nije odustajala, pa joj je na koncu pošlo za rukom glumiti u sjajnoj zabavnoj komediji Adaptacija redatelja Spikea Jonzea i scenarista Charlieja Kaufmana. Ujedno je riječ o njezinu svakako najluđem i najzabavnijem izdanju pred kamerama.



4. Mostovi okruga Madison (1995.)

Nakon ranije spomenute kratkotrajne krize (a i stanke zbog trudnoće s četvrtim djetetom, zbog čega je odustala i od filma Thelma i Louise u kojemu je trebala glumiti s prijateljicom Goldie Hawn), Meryl se vratila na najbolji mogući način izvrsnim nastupom u neočekivano romantičnom filmu redatelja kojega je teško bilo povezati s romantikom. Clint Eastwood je snimio odličan film, a Meryl je briljirala kao sredovječna kućanica koja neočekivano otkrije ljubav kad joj se najmanje nadala. Smiren i samozatajan nastup kakav i prilični elegičnoj ljubavnoj priči.  


5. A Cry in the Dark (1988.)

Tijekom cijele svoje karijeru Streep je odigrala mnoštvo različitih uloga, pa su i njezini likovi na filmu progovarali brojnim naglascima. Od engleskog i njemačkog s poljskim naglaskom u Sofijinom izboru, preko engleskog i danskog u filmu Moja Afrika, britanskog u Obilju i Željeznoj dami pa do australskog u ovoj drami snimljenoj prema istinitim događajima. U vrlo dobrom filmu Freda Schepisija, Meryl tumači ženu optuženu za ubojstvo djeteta dok se ona brani tvrdnjom kako je njezinu bebu oteo dingo. Njezin je posao bio još teži jer je morala natjerati gledatelje da zavole lik koji nije bio nimalo dopadljiv, a to joj je itekako pošlo za rukom.



Nema komentara:

Objavi komentar

Molim Vas komentirajte,svaki komentar je dobrodosao!

Popularni postovi

Love of my Life

FeedBurner FeedCount

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

metatag

Moj popis blogova

Popularni postovi

Novosti svi vrsta Headline Animator

Footer

stats

Ukupno prikaza stranice

ena linkova

desktop wallpapers
wallpapers bollywood hollywood. desktop animal wallpaper download for free and submit your wallpaper. exclusive wall download and upload service. nice desktop natural wallpaper.razmj